Lagere energierekening én een beter milieu? Zonnepanelen!

Tip!  Vraag voordat u zonnepanelen gaat kopen altijd eerst advies en een vrijblijvende offerte op.

  • Gratis en vrijblijvende informatie
  • Snelle reactietijd
  • Erkende installateurs
Vraag een gratis advies aan

Zonnepanelen

Uw eigen duurzame energie opwekken met zonnepanelen. Dat wil natuurlijk iedereen.
De lage prijzen van zonnepanelen zorgen ervoor dat het rendement op uw investering in een dergelijk systeem ook in de toekomst heel gunstig uitvalt. U betaalt minder, of misschien wel helemaal niets meer, voor uw eigen stroom. Daarnaast heeft het zelf produceren van energie mogelijk nog meer financiële voordelen dan alleen de bespaarde stroom.

Ontdek hier waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Leer ook welke voordelen een investering in uw eigen energiecentrale nog meer kan hebben

Hoe werkt een zonnepaneel

Zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd. Een zonnepaneel bestaat zelf weer uit zonnecellen die uit twee lagen bestaan. De zonnecellen zijn meestal opgebouwd uit silicium. Het zonlicht maakt elektronen los in het silicium. Dit zorgt voor een spanning in de zonnecel. Doordat de zonnecellen aan elkaar zijn geschakeld in een paneel ontstaat een stroom. Zodra zonlicht op deze cellen schijnt ontstaat een gelijkstroom.

In huis gebruikt u altijd wisselstroom. Door het gebruik van een omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselspanning oftewel stroom zoals u het gebruikt. Het systeem bestaat dus uit zonnepanelen en een omvormer.

Een zonnepaneel kan ook stroom opwekken op bewolkte dagen. Er hoeft dus niet altijd direct zonlicht op het paneel te schijnen om toch rendement te leveren.

 

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie soorten panelen die het meest worden gebruikt.

Polykristallijn zonnepaneel

De zonnecellen van een polykristallijn zonnepaneel zijn gemaakt van silicium. Silicium komt vooral voor in zand. Er is genoeg silicium op aarde waardoor dit een duurzame grondstof is. De cellen worden eerst verhit en vervolgens weer afgekoeld. Na dit proces spreken we over kristallen. Vervolgens worden de cellen op een bepaalde manier op de panelen geplaatst. Bij polykristallijn panelen worden de kristallen in de cellen in verschillende richtingen door elkaar op het paneel gelegd. U kunt ze herkennen aan de blauwe kleur. Door de invloed van het zonlicht worden de panelen na een tijdje wat lichter van kleur.

Monokristallijn zonnepaneel

De monokristallijn zonnepanelen worden eveneens gemaakt van silicium. Nu worden de kristallen in de cellen echter netjes in één richting geplaatst. Hier komt de naam monokristallijn zonnepaneel vandaan. Monokristallijn panelen herkent u aan de fraaie zwarte kleur. Door dat deze vaak beter passen bij de kleurstelling van de daken worden deze panelen het meest gebruikt. Qua opbrengst is er niet veel verschil. Polykristallijn zonnepanelen presteren wat beter bij indirect licht. Monokristallijn panelen kunnen beter met direct licht overweg. In de praktijk maakt het voor de opbrengst niet veel uit.

Prijsverschil monokristallijn zonnepaneel en polykristallijn zonnepaneel

De monokristallijn panelen zijn vaak iets duurder dan de polykristallijn panelen. Dit verschil wordt vooral bepaald door de omlijsting van de panelen. Het merendeel van de mensen wil een mooi zwart vlak van zonnepanelen op het dak en dus moet ook het frame waar de zonnecellen in geplaatst zijn zwart zijn. Om het frame zwart te maken moet het aluminium waaruit het frame is gebouw geanodiseerd worden wat dus extra kosten met zich meebrengt. Maar fraai is het wel!

 

Dunne film zonnepanelen

Als laatste zijn er de dunne film zonnepanelen. Voor dit soort panelen zijn veel minder schaarse grondstoffen nodig. Wel vereist een systeem van dunne film zonnepanelen meer dakoppervlakte om een gelijke opbrengst te krijgen in vergelijking met de mono- of polykristallijn zonnepanelen. Per m2 dakoppervlak is de opbrengst zo’n 20% lager. Toch zijn dunne film zonnepanelen in opkomst. Dunne film zonnepanelen presteren op warme zonnige dagen beter dan de mono- en polykristallijn panelen. Voordeel van de dunne film panelen is dat ook deze prachtig zwart zijn.

Een nadeel van de dunne film zonnepanelen is dat ze geaard moeten worden om versnelde veroudering tegen te gaan. Een goede installateur kan u nog veel meer vertellen over de voor- en nadelen van de verschillende soorten panelen.

 

Het effect van schaduw op rendement zonnepanelen

In een in serie geschakeld zonnepanelen systeem wordt het rendement bepaald door de schaduw die valt op een zonnepaneel in deze serie. Wanneer je een serie hebt van 6 panelen en op 1 zonnepaneel valt schaduw, dan zal het rendement van alle 6 de zonnepanelen dalen. Dit probleem is op te lossen met zogenaamde power optimizers. Een power optimizer is een slim stukje hardware en software wat er voor zorgt dat een zonnepaneel altijd optimaal rendement oplevert. Het zorgt er tevens voor dat de schaduw op 1 paneel geen invloed heeft op het rendement van de overige zonnepanelen. Vooral als uw totale systeem regelmatig deels in de schaduw ligt is een investering in optimizers verstandig. Gaat u zonnepanelen kopen, dan is het goed om te controleren of uw dak een deel van de dag in de schaduw ligt. De expert kan u hierover uitstekend adviseren!

Vraag vrijblijvend advies

Onze partner neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Advies aanvragen
Zonnepanelen offerte

 

 

Watt Piek versus kWh opbrengst van zonnepanelen

U wilt natuurlijk weten wat uw zonnepanelen opleveren in opgewekt stroom en in euro’s. Dit kunnen we berekenen door de opbrengt in kWh te vermenigvuldigen met de kWh prijs. Levert uw systeem dus 3.500 kWh op, dan is de opbrengst in euro’s 3.500 x €0,23 = €805,= per jaar.

Het vermogen van een zonnepaneel wordt altijd uitgedrukt in Watt piek. Dit is niet hetzelfde als het vermogen wat een paneel uiteindelijk levert. Watt piek is het vermogen van een zonnepaneel in optimale omstandigheden. Het werkelijke rendement is dus afhankelijk van de stand van het paneel ten opzichte van de zon, het aantal zonuren, de temperatuur, de kwaliteit van de panelen en de kwaliteit van de omvormer. De zonnepanelen leverancier geeft daarom bijna altijd aan hoeveel kWh uw totale systeem uiteindelijk zal produceren. Uiteraard geldt dat hoe hoger de Watt piek des te hoger het uiteindelijke rendement in kWh.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Onderstaande tabel geeft aan wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt. U kunt zo gelijk zien hoeveel zonnepanelen bij benadering nodig zijn om in deze stroombehoefte te voorzien. Het aantal zonnepanelen is gebaseerd op een zonnepaneel met een netto opbrengst van zo’n 310 kWh. De genoemde besparing is gebaseerd op een stroomprijs van €0,23 per kWh.

HuishoudenGemiddeld verbruikAantal panelenBesparing
1 persoon1840 kWh8€423,=
2 personen2930 kWh13€674,=
3 personen3590 kWh16€825,=
4 personen4040 kWh18€929,=
5 personen4520 kWh20€1039
6 personen4830 kWh21€1.111,=

 

 

Waarom u zou moeten kiezen voor zonnepanelen

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen en wilt u langere tijd genieten van uw eigen goedkope stroom? Dan zijn zonnepanelen een prima investering die u aan uw huis kunt doen. Naast dat het direct rendement oplevert in de vorm van een lagere stroomrekening, zijn er nog een aantal andere goede redenen om voor eigen energiecentrale te spelen.

Zo kan het energielabel van uw woning verbeteren. Dit levert bij een nieuwe hypotheek of bij de ingang van een nieuwe termijn meestal een korting op van zo’n 0,2% op de hypotheekrente. Informeer hierover bij uw bank.

De waarde van uw huis zal toenemen met een zonnepaneel installatie. De nieuwe eigenaar krijgt een kant en klaar systeem en heeft direct lagere woonlasten. Dit vertaalt zich in een hogere prijs van de woning. En omdat een zonnepaneel systeem tussen de 25 en 30 jaar meegaat, is het ook een prima lange termijn investering.
Misschien is de belangrijkste reden voor u het klimaat. Wanneer we allemaal ons steentje, of in dit geval paneeltje, bijdragen kunnen we samen helpen dit grote probleem wat kleiner te maken. Beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee dus waarom zou u het niet doen? Vraag vandaag nog een offerte aan en dan heeft u binnenkort ook zo’n mooi systeem op uw dak en bespaart u direct op de energiekosten!

Offerte zonnepanelen aanvragen

Vraag geheel vrijblijvend een gratis offerte aan.

Offerte aanvragen