Subsidie zonnepanelen 2021

  • Alternatieven subsidie zonnepanelen
  • Soms subsidie via Gemeente
  • BTW teruggave intact
Offerte zonnepanelen aanvragen

Subsidie zonnepanelen 2021

Nederland kent geen landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken. De overheid wil graag helpen bij de verduurzaming van onze energievoorziening en ondersteund een aantal regelingen.

 

5 mogelijkheden als alternatief voor subsidie op zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen via bepaalde Gemeenten

Sommige Gemeenten willen de vergroening financieel ondersteunen met eigen subsidieregelingen voor de aanschaf van zonnepanelen of ander energiebesparende maatregelen. Kijk op de website van uw Gemeente om te achterhalen of uw Gemeente ook subsidie op zonnepanelen geeft.

 

De Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening kunnen particuliere woningbezitters, VvE’s en scholen de verduurzaming van hun gebouwen financieren. De rente van deze lening bedraagt momenteel tussen de 1,6% en 2,1% afhankelijk van het te lenen bedrag en de looptijd van de lening. Deze lening kunt u gebruiken voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen maar ook voor andere energiebesparende investeringen.

Hieronder een uitleg van de mogelijkheden voor VVE’s.

Lees meer over de Energiebespaarlening op de website van het Nationaal Warmtefonds.

 

Btw-teruggave zonnepanelen

Particulieren kunnen via de Belastingdienst de btw-teruggave op de aanschaf en installatie van zonnepanelen regelen. Ontdek hoe u de BTW teruggave zonnepanelen voor de aankoopprijs en installatiekosten kunt terugvragen.
Bent u Zzp’er of heeft u een eenmanszaak? Ontdek dan hoe BTW voor ondernemers op zonnepanelen kunnen worden verrekend.

Saldering opbrengst zonnepanelen

Uw zonnepanelen produceren overdag stroom. Vaak meer dan u overdag nodig hebt. De stroom die u niet direct zelf verbruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. De energiemaatschappij houdt exact bij hoeveel stroom u zelf hebt geleverd en hoeveel u heeft verbruikt en streept dit tegen elkaar weg. Dit heet salderen.

U ontvangt voor de stroom die u levert net zoveel als voor de stroom die u van uw energieleverancier afneemt. Het bedrag wat u terugkrijgt voor elke opgewekte kWh bestaat uit btw, energiebelasting en leveringskosten.
Op dit moment, 2021, betaalt u ongeveer 22,5 cent per kWh. Dit is dus ook het bedrag wat u krijgt voor elke kWh die uw zonnepanelen opleveren.

 

Maximum aan saldering

Er zit wel een grens aan wat je per kWh ontvangt. Zodra je meer produceert dan dat je verbruikt, ontvang je over de extra geproduceerde kWh alleen nog het bedrag zonder btw en energiebelasting. Op dat moment ontvang je gemiddeld zo’n 7-8  cent per kWh. Dit bedrag verschilt per energieleverancier. Het is dus raadzaam om bij de keuze van energieleverancier hier rekening mee te houden.

Tot 1 januari 2023 geldt de huidige salderingsregeling. Na 2023 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd tot 2031. De verwachting is dat deze regeling door een andere stimulerende maatregel wordt vervangen. Lees meer over de gevolgen van de afbouw salderingsregeling.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om het rendement op uw investering in zonnepanelen verder te verhogen. Vraag nu gratis en vrijblijvend persoonlijk advies voor prijzen van installatie en zonnepanelen.

De installateur helpt graag met de btw teruggave.

Snel een op maat gemaakte offerte ontvangen?

Offerte aanvragen