Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen wordt steeds aantrekkelijker. Lees hier waar u op moet letten.

  • Een rendabele investering
  • U helpt mee aan een beter klimaat
  • Verbeter uw energielabel - korting op uw hypotheek?
Vrijblijvende offerte aanvragen

Zonnepanelen kopen is nog steeds een slimme investering!

Steeds meer mensen willen zonnepanelen kopen om geld te besparen, het milieu te helpen verbeteren en/of onafhankelijk te worden van de energieleverancier. Waar moet u op letten voordat u zonnepanelen gaat kopen? Door de juiste panelen voor uw situatie aan te schaffen behaalt u het hoogste rendement. Huisnet heeft samen met haar partners de belangrijkste punten op een rij gezet.

 

Welk type zonnepaneel past het best op uw dak?

Over het algemeen kunt u kiezen uit drie type zonnepanelen. Er zijn panelen van het type polykristallijn, monokristallijn en dunne film zonnepanelen.  De meeste mensen kiezen tegenwoordige voor de zwarte monokristallijn panelen met een mooi zwart frame. De opbrengst van deze panelen is vergelijkbaar met die van polykristallijn. Liggen de panelen niet in het zicht of vindt u de uitstraling wat minder belangrijk, dan kunt u ook kiezen voor polykristallijn. De prijs van deze zonnepanelen ligt lager dan die van monokristallijn panelen.
Dunne film zonnepanelen zijn een derde optie. Deze panelen hebben een zeer mooie uitstraling maar u heeft zo’n 20% meer dakoppervlakte nodig om hetzelfde rendement te halen als van de twee andere typen. En kijk je naar CO2 footprint, dan zijn de dunne film zonnepanelen een stuk gunstiger aangezien het productieproces en de gebruikte grondstoffen een stuk milieuvriendelijker zijn.

 

Capaciteit van een zonnepaneel

Uiteraard is het belangrijk te weten hoeveel uw zonnepanelen aan stroom gaan produceren. Deze capaciteit wordt uitgedrukt als Wattpiek oftewel Wp. Hoe hoger de Wp, des te meer stroom het zonnepaneel oplevert. Er zijn zonnepanelen van 240 Wp maar ook van 400 Wp. Toch is het niet altijd handig om naar de Wp opbrengst per paneel te kijken. Sowieso is er een verschil in de maatvoering. Een groter paneel met dezelfde eigenschappen levert dan meer Wp op, maar neemt ook meer ruimte in beslag. U kunt dus beter kijken naar de opbrengst van een zonnepaneel uitgedrukt in Wp per m2. Heeft u minder dakoppervlakte beschikbaar, kies dan voor een hoger Wp per m2. Heeft u ruimte genoeg, dan kunt u ook genoegen nemen met een lagere Wp per m2. Dit merkt u namelijk terug in het investeringsbedrag. Panelen met een hogere Wp per m2 zijn relatief, dus per Wp, wat duurder dan de minder presterende panelen. Een paneel van 350Wp van €240,-  (0,69 per Wp) is dus goedkoper dan een paneel van 250Wp van €200 (0,80 per Wp).

 

Efficiency van een zonnepaneel

Behalve de capaciteit van een zonnepaneel kunnen we zonnepanelen ook onderscheiden op basis van efficiency. Naarmate de techniek vordert neemt de efficiency per paneel toe. Efficiency van een zonnepaneel is af te meten aan het percentage zonlicht wat omgezet wordt in energie. Hoe meer zonlicht wordt omgezet, des te hoger de efficiency van het zonnepaneel. Momenteel varieert de efficiency zo tussen de 14% en 23%. Ook hier geldt weer, hoe hoger de efficiency, hoe hoger de prijs.
Efficiency van een zonnepaneel is uiteraard bepalend voor de capaciteit per m2.

 

De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon

Voor de uiteindelijke opbrengst is de positie van de zonnepanelen ten opzichte van de zon belangrijk. Zonnepanelen leveren de meeste opbrengst wanneer zij op het zuiden gericht zijn. Ook wanneer uw dak niet direct op het zuiden is gericht, zijn er hoge rendementen te behalen. Belangrijker dan de oriëntatie is de vraag of er geen of weinig schaduw op, een deel van -, de panelen valt. Denk aan hoge bomen of gebouwen. Maar ook een schoorsteen die een deel van de dag voor schaduw kan zorgen. Wanneer gedurende de dag een aantal panelen in de schaduw komen te liggen zal de installateur daar reken mee houden tijdens het samenstellen van het zonnepanelensysteem.

Verder is de hellingshoek belangrijk. Een hellingshoek van 35 graden is ideaal. Maar ook op een plat dak kun je prima zonnepanelen plaatsen. In dat geval worden de panelen in een hoek van 35 graden gebracht met behulp van speciale frames die met de nodige ballast op het dak worden geplaatst. Er is vaak meer mogelijk dan u zou denken!

 

De afmetingen van zonnepanelen

En dan zijn er nog de afmetingen. De meeste panelen zijn tegenwoordig 165 x 100 cm. Er zijn ook kleinere panelen van 150 x 100 cm en grotere van 195 x 100 cm.
De zonnepanelen installateur/vakman gaat u helpen met de keuze van de juiste panelen met behulp van een zogenaamd legplan. Hiermee bepaald hij de ideale positie van de panelen die straks op uw dak gelegd gaan worden.

Hoeveel energie wilt u opwekken met zonnepanelen

Gemiddeld verbruikt een gezin 3500kWh aan energie per jaar. Gelukkig bestaat het gemiddelde gezin niet.  Het is daarom goed uit te zoeken hoeveel energie u nu en in de toekomst verwacht te verbruiken. Kleine kinderen worden groot en gaan dan meer energie gebruiken. Als u verwacht dat zij over 2 jaar het huis uitgaan en u heeft geen plannen te verhuizen, dan is wellicht een kleiner systeem voldoende. Misschien bent u van plan in de toekomst een elektrische auto aan te schaffen en wilt u uw auto voorzien van “gratis” stroom. Op deze manier kunt u nog meer besparen en bent u niet meer afhankelijk van de energieprijzen!

 

Welk omvormer voor zonnepanelen kiezen

Er is altijd een omvormer nodig om de energie die uw zonnepanelen opwekken terug te kunnen leveren aan het net. Uw apparaten zullen thuis namelijk altijd aan het lichtnet worden aangesloten. Ook uw zonnepanelen systeem wordt via de omvormer aangesloten op het lichtnet. Deze voert in dit geval stroom náár het lichtnet toe in plaats van dat het stroom uit het lichtnet haalt zoals uw tv dat bijvoorbeeld doet. Elke zonnepaneel systeem heeft een omvormer nodig. De capaciteit van de omvormer moet voldoende zijn om de opgewekte stroom te kunnen verwerken. Soms is het verstandig een omvormer te kiezen met meer capaciteit in die gevallen dat u van plan bent het zonnepanelen-systeem later uit te breiden met meer zonnepanelen.

 

Levensduur omvormer korter dan die van zonnepanelen

De zonnepanelen installateur kan u precies vertellen welke omvormer uw installatie nodig heeft. Let wel op. Een omvormer gaat minder lang mee dan de zonnepanelen. Hou er rekening mee dat u gedurende de levensduur van uw zonnepanelen (25-30 jaar) de omvormer waarschijnlijk een keer zal moeten vervangen. Vaak kunt u wel de garantie van de omvormer op 25 jaar zetten. U betaald dan iets meer bij aanvang, maar hebt dan wel de zekerheid dat u de eerste 25 jaar geen nieuwe omvormer hoeft te kopen.

Kosten van zonnepanelen

Bij het kopen van zonnepanelen wordt de uiteindelijke prijs niet alleen bepaald door de prijs van een zonnepaneel keer het aantal panelen. De totale kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van alle onderdelen van het totale systeem. Dit zijn de omvormer, bekabeling, eventuele aanpassingen aan de groepenkast en de kosten voor installatie. Dit moet zich allemaal vertalen in de prijs van het systeem als prijs per Wp /m2. U merkt het al. Het is verstandig u vooraf te laten informeren door een echte zonnepanelen installateur. Deze kan voor u een legplan maken op basis van het soort dak, de positionering t.o.v. de zon en het type zonnepaneel wat u gaat gebruiken. Hij kan u tevens adviseren over de benodigde capaciteit op basis van uw huidige  – én toekomstige energiebehoefte. Ook houdt hij rekening met eventueel bijkomende kosten zoals aanpassingen aan de meterkast of een plan voor de bekabeling.

Als laatste kan hij u helpen met het regelen van de BTW teruggave zonnepanelen. Dit scheelt een hoop gedoe!

 

Laat u informeren door de vakman

De meeste mensen zullen zonnepanelen kopen  om zelf energie op te wekken. Zo zijn zij stukken minder geld kwijt aan energiekosten. Andere willen met zonnepanelen ook helpen het klimaat te sparen. Wat uw reden ook is voor de aanschaf van zonnepanelen, er zijn een aantal zaken waar u vooraf even over moet nadenken of u over kunt laten informeren bij de vakman.

Snel een offerte op maat?

 

 

Offerte aanvragen
Zonnepanelen offerte