Omvormer zonnepanelen

  • Wat is een omvormer?
  • Welke omvormer heb ik nodig
  • Waar op te letten bij de aanschaf van een omvormer
Informatie aanvragen

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een apparaat wat ervoor zorgt dat de invoerspanning wordt omgezet naar een andere spanning. Oftewel, het kan elektrische energie zoals door zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt omgezet tot bruikbare energie. Hiervoor wordt de energie omgezet in een andere frequentie.

Een zonnepanelen systeem levert namelijk een spanning die niet goed bruikbaar is voor huishoudelijk gebruik. Zo leveren zonnepanelen een zogenaamde gelijkstroom. Uw huishoudelijke apparaten gebruiken een wisselstroom. Gelijkstroom moet dus worden omgevormd tot wisselstroom.

Omdat de zon niet regelmatig schijn, of regelmatig niet schijnt, worden uw apparaten dus nooit rechtstreeks uit het systeem van zonnepanelen gevoed. Deze stroom is altijd afkomstig van het lichtnet, wat een constante wisselspanning van 230 volt afgeeft.

Het zonnepanelen systeem voedt op haar beurt het lichtnet. Hiervoor is het noodzakelijk dat het systeem ook een constante wisselspanning van 230 volt levert. De omvormer zet hiervoor de gelijkspanning uit het systeem om in een wisselspanning die iets boven de spanning van het lokale net ligt. Op deze manier kan de energie uit de panelen worden terug-geleverd aan het lichtnet.

Welke omvormer heb ik nodig?

Uw zonnepanelen systeem levert een bepaald vermogen op aan energie. Deze energie moet dus ook in de piekmomenten goed worden omgezet naar de juiste wisselspanning. De omvormer moet hiervoor zijn afgesteld op het maximaal te produceren vermogen. U kunt dus niet zomaar elke omvormer aan een zonnepaneel systeem koppelen.
Een ander belangrijk punt is dat er een beperking zit in de range tussen ingangsspanning en het ingangsvermogen. Eenvoudig gezegd, gaat u later uitbreiden, dan heeft u een nieuwe omvormer nodig. Het is wel mogelijk om een omvormer “op de groei” te kopen. Weet u dus dat u na de eerste investering later nog meer panelen wilt aansluiten, dan is het verstandig uw alvast een omvormer te kiezen met een groter vermogen.

Het gaat dus niet zozeer om het aantal zonnepanelen op een omvormer maar wat deze panelen aan vermogen kunnen genereren.

Vraag uw zonnepanelen adviseur om advies met betrekking tot het vermogen van de omvormer voor het zonnepanelensysteem wat u nu wilt aanschaffen en hou rekening met mogelijke uitbreidingen.

Uitbreiden van het zonnepanelen systeem

Elk merk en type zonnepaneel heeft bepaalde elektrotechnische eigenschappen. U kunt zich voorstellen dat het mixen en matchen van verschillende merken en typen zonnepanelen voor problemen kan zorgen. De panelen in een systeem moeten daarom vrijwel identieke elektrotechnisch eigenschappen hebben. U kunt deze vinden op de productsheets die voor elk merk – en type zonnepaneel te vinden zijn.

Gebruik van MPP tracker software

Een mogelijke oplossing voor het kunnen aansluiten van verschillende panelen biedt het gebruik van MPP trackers. MPP staat voor Maximum Power Point. Deze MPP-trackers hebben tot doel om een zo hoog mogelijk rendement te halen uit een string zonnepanelen met identieke karakteristieken. Via slimme software (de MPP-trackers) in de omvormers wordt bepaald waar de spanningspunten zich bevinden. Hierdoor kan toch een hoog rendement worden behaald met verschillende typen zonnepanelen. Dit betreft wel vaak de wat grotere en duurdere omvormers.

Wat is een power optimizer?

De bekendste leverancier van power optimizers is SolarEdge. In een zonnepaneelsysteem wordt elk zonnepaneel uitgevoerd met een Optimizer. Deze Optimizer is regelt per paneel de omzetting van gelijkstroom naar een andere gelijkstroom. Deze wordt vervolgens naar de centrale omvormer gestuurd die deze gelijkstroom weer omzet naar de gewenste wisselspanning. U kunt het zien als een hardware matige variant van een MPP tracker, maar dan per paneel in plaats van een string van panelen.

Het voordeel van deze Optimizers is vooral aanwezig bij zonnepaneelsystemen waar regelmatig een deel van de panelen in de schaduw ligt. Denk aan een schoorsteenpijp of ander obstakel. Maar ook bij dagen met wat bewolking zullen delen van panelen steeds tijdelijk minder vermogen opwekken. Het nadeel van zonnepanelen die in een string zijn gekoppeld is, dat het vermogen per paneel gemaximeerd is op het laatste vermogen van een paneel in de string. Is er dus 1 paneel wat in de schaduw ligt, dan gaan alle panelen in dezelfde string minder vermogen leveren. Met Optimizers voorkomt u dit.

Optimizers zijn per stuk niet heel duur, maar voor een heel systeem kan het toch oplopen. Maak daarom altijd van tevoren de afweging of deze investering opweegt tegen de hogere opbrengst van het systeem. Optimizers kennen wel een garantieperiode van 25 jaar dus dat deel van de kosten is wel stabiel.

Het geluid van een omvormer

De nieuwe omvormers zijn zo goed als geluidloos. Dit geldt met name voor de zonnepaneelsystemen tot 15 panelen.

Bij grotere systemen en dus grotere omvormers is meestal een ventilator ingebouwd om bij piekspanningen de omvormer te koelen. Deze grotere omvormers kunt u dus het best ophangen waar geen hinder van dit geluid wordt ondervonden.

Levensduur van een omvormer

Een goed zonnepaneel kan gedurende 25-30 jaar energie opwekken. Elk jaar loopt dit iets terug als gevolg van slijtage maar dan gaat het om een paar procent over de gehele levensduur. Het enige onderdeel wat u waarschijnlijk een keer zal moeten vervangen binnen deze 25 jaar is de omvormer. Deze kennen een gemiddelde levensduur van 12 – 14 jaar. Hou hier dus rekening met wanneer u een investering in zonnepanelen gaat doen.

De beste omvormers

Bij de meeste zonnepaneelsystemen wordt een omvormer aangeboden van de grotere merken. Deze merken hebben vele jaren ervaring op het gebied van omvormers en leveren ook zeer veel van dit soort systemen. Dit maakt de kwaliteit/prijs verhouding gunstiger waardoor deze omvormers vaak ook betere garantievoorwaarden kennen.

Hieronder kort een paar kenmerken van de meest verkochte omvormers voor zonnepanelen.

Solaredge omvormer en optimizers

De omvormers van Solaredge behoren tot de beter omvormers op de markt. Solaredge is naast de hoge kwaliteit van de omvormers ook bekend om zijn power Optimizers. Deze combinatie zorgt ervoor dat u onder alle omstandigheden (schaduw door objecten of wolken) altijd het beste rendement behaalt in de vorm van energie en euro’s.

Vanwege de hoge kwaliteit krijgt u meestal een langere garantie op het gehele systeem van Optimizers en omvormer. De garantietermijn is 12 jaar met een mogelijkheid deze te verlengen naar 20-25 jaar. Dus gaat u voor het hoogste rendement, dan is een iets hogere investering in Solaredge met Optimizers zeker het overdenken waard.

 

SMA omvormer

SMA is een Duitse leverancier van onder andere omvormers. Service vind plaats vanuit België. De SMA omvormers kennen vanuit verschillende tests een gemiddelde beoordeling. De serviceverlening van SMA is echter beter dan gemiddeld. Samen met een prima garantie maakt dat dit merk ook in Nederland een groot aandeel heeft. De garantieperiode is echter maar 5 jaar maar deze kunt u verlengen tot 10, 15 of 20 jaar.

 

Goodwe omvormer

Goodwe is de grootste Chinese leverancier van omvormers. De omvormers zijn erg efficiënt waardoor zij goed presteren. Het grootte voordeel van de Goodwe omvormers is met name de prijs. Daarom worden deze omvormers meestal gebruikt bij particulier installaties. Garantie wordt geleverd vanuit China. De garantieperiode is 5 jaar maar deze kunt u verlengen tot 10, 15 of 20 jaar.Dat is een punt van overwegen wanneer u een omvormer voor uw zonnepaneel installatie kiest.

 

Growatt omvormer

De laatste in het rijtje is Growatt. Deze onderneming bestaat sinds 2010 maar heeft ondanks dat een groot marktaandeel. Ook Growatt is een bedrijf uit China van waaruit ook de garantie wordt geregeld. De Growatt omvormers presteren boven gemiddeld. De garantietermijn is 10 jaar.