BTW teruggave zonnepanelen regelen als particulier
Als particulier kunt u de btw terugvragen op uw investering in zonnepanelen. Bij een investering in een zonnepaneel installatie van 12 panelen á 5.400 euro, ontvangt u zo’n € 935 btw terug.
Let wel op! Bent u al zzp’er of heeft u een eenmanszaak? Dan gelden deze stappen niet voor u. Zelfs niet als u de zonnepanelen ook privé gebruikt, zoals zonnepanelen op het dak van uw woning of garage. Zie hiervoor punt 3 van de regels verderop.
U gaat met uw zonnepanelen zelf energie opwekken en terug leveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor ziet de Belastingdienst u als een kleine ondernemer. U kunt op dat moment via een speciale regeling de btw op zonnepanelen die u heeft betaald terugvragen.
Er zijn een aantal regels waar u rekening mee moet houden:
- Uw aanvraag btw teruggave zonnepanelen moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de panelen hebt betaald worden ingediend.
- De facturen van uw energieleverancier én die van de zonnepanelen moeten op dezelfde naam staan. Dus ook als u samenwoont moeten de naam, adres, woonplaats gegevens overeenkomen. Is dat niet het geval, dan kunt u de btw op zonnepanelen niet terugvragen.
- Bent u al ondernemer voor de Belastingdienst? Kijk dan verder naar “regels voor teruggave van btw zonnepanelen voor ondernemers”
Stap 1 – Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders” in
Meld u aan als ondernemer bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. U vind deze op de site van de Belastingdienst.
Meedoen met de KOR
In vraag 2b van deze brief wordt gevraagd of u mee wilt doen met de KOR (Kleineondernemersregeling). Deze vraag dient u met ja te beantwoorden om btw teruggave op zonnepanelen te kunnen ontvangen.
U kunt na het eerste verzoek tot btw-teruggave zonnepanelen minimaal 3 jaar geen btw op zonnepanelen terugvragen vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf van de zonnepanelen. Dus heeft u in 2021 btw op zonnepanelen teruggevraagd en toen gekozen voor de KOR? Dan gaat deze regel in vanaf 1 januari 2022. Voor investeringen in zonnepanelen in 2023, 2024 en 2025 kunt u dan niet opnieuw een verzoek tot btw teruggave zonnepanelen indienen. Ook niet als u uw bestaande set wilt uitbreiden met extra panelen, voor onderhoud of een omvormer.
Valt de extra investering nog wel binnen het lopende jaar, dan kunt u nog wel een verzoek bij de Belastingdienst indienen voor teruggave btw. Deze aangifte moet dan wel minimaal 4 weken voor het einde van dat jaar binnen zijn. Deze aanvraag doet u via het formulier incidentele btw-aangifte.
Laat u daarom goed adviseren over uw eerste investering in zonnepanelen.
Niet meedoen met de KOR
Niet meedoen met de KOR en toch btw terugkrijgen kan ook. U doet in dat geval elk kwartaal btw-aangifte. Bij latere investeringen in zonnepanelen in daarop volgende jaren kunt u dan alsnog btw terugvragen voor aanvullende zonnepanelen, onderhoud of een omvormer.
Het is dus zaak even goed te bedenken of u nu een volledige set wilt aanschaffen of deze later wilt uitbreiden. De zonnepanelen installateur kan u helpen met dit proces en samen met u de opties goed doornemen.
Laat u daarom goed adviseren over uw investering in zonnepanelen.
Print het formulier uit, vul het in en stuur het naar de Belastingdienst.
Nadat u het formulier ingevuld heeft opgestuurd, zal de Belastingdienst binnen 10 werkdagen de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ versturen. In deze brief vind u de bevestiging dat u nu bent geregistreerd als ondernemer. Uw ontvangt dan ook uw btw-nummer.
In dezelfde brief staan ook de inloggegevens waarmee u digitaal aangifte kunt doen. Vanaf dat moment moet u zich aan de spelregels van de Belastingdienst houden. Zo moet u tijdig digitaal aangifte doen om te voorkomen dat u een boete krijgt! Heeft u dus na 3 weken nog geen inloggegevens ontvangen, neem dan even contact op met de Belastingdienst op nummer 0800-0543.
Stap 2 – Opgave rekeningnummer
Ook als de Belastingdienst al een rekeningnummer van u heeft, moet u alsnog aangeven waar de teruggevraagde btw op zonnepanelen naar toe moet worden gestuurd.
U kunt dit doen door via DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Stap 3 – De btw op zonnepanelen terugvragen
Nu is het dan zover en kunt u de btw die u heeft betaald op de aanschaf– en installatiekosten van uw zonnepanelen terugvragen. Zorg dat u de volgende gegevens bij de hand hebt:
- Factuur van de aanschaf- en installatiekosten van de zonnepanelen
- Het totale maximale vermogen van de zonnepanelen uitgedrukt in Wp (Wattpiek)
- Uw Burgerservicenummer
Op het digitale formulier hoeft u alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen.
We zijn er nog niet helemaal. Het is nu belangrijk te weten of de zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dak en daarmee een onderdeel vormen van de dakbedekking. In dat geval mag slecht 1/3 van de btw worden teruggevraagd. In de meeste gevallen betreft het een installatie op het dak.
Zelf de btw berekenen of het forfait gebruiken
U kunt de btw teruggave over uw zonnepanelen zelf uitrekenen. We raden u echter aan te kiezen voor het gebruik van het forfait. De Belastingdienst rekent dan aan de hand van een tabel voor u uit hoeveel btw u precies terugkrijgt. U kunt dit ook zelf uitvogelen met deze tabel, maar de uitkomst zal dezelfde zijn. Alleen wanneer het vermogen van de zonnepanelen boven de 10.000 Wp uitkomt moet u de btw zelf berekenen.
Soms twee keer btw-aangifte doen
In bepaalde gevallen kan de Belastingdienst u vragen nog een 2e aangifte te doen. Doe dit tijdig om een boete te voorkomen, zelfs als u geld terugkrijgt.
Neem bij vragen contact op met de Belastingdienst (0800-0543) of vraag uw zonnepaneel installateur dit voor u te regelen.
Nog zonnepanelen kopen?
Laat u adviseren over de mogelijkheden tot het kopen van zonnepanelen. De expert kan vaak de btw teruggave zonnepanelen voor u regelen als service.